Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Οι Σύγχρονοι Άθλιοι

                                                                                               


                                                                 Sic transit Gloria Mundi
                                                          Έτσι περνάει η Δόξα του Κόσμου
                                                           
Ζ.Ζ : Η Ευρώπη τα ‘βαλε με τους νέους άγριους. Χαχαχά!
Β: Μόνο που αυτή τη φορά είναι μέσα στον κόρφο της, Ζαν Ζακ!
Ζ.Ζ: Ναι, και αργά ή γρήγορα θα συναντηθούν με τους δικούς της «ξένους». Τους γηγενείς. Αγάπη μου κοίτα πώς τελειώνει το μεγαλείο.
Β: Όπως τελειώνουν όλα Ζαν Ζακ. Έχει ξαναγίνει!
Ζ.Ζ: Ναι Blondine. Κι όταν τελειώσουν όλα αυτά... "οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να κατοικούν στην επιφάνεια της γης. Αλλά είναι δύσκολο να προβλέψουμε το κράμα των εθνοτήτων που θα κυριαρχήσουν. Τις κουλτούρες τους και τις γλώσσες που θα μιλούν. Το κύριο και ποιοτικό ζήτημα όμως είναι: θα καταφέρουν να χειραφετηθούν από τις σημερινές τεχνολογίες της εξαπάτησης και της αποστέρησης?  Ή μήπως θα τους κυριεύσει αυτή η τεχνολογία με τρόπο ακόμα πιο ιεραρχικό και υποδουλωτικό απ’ ό,τι σήμερα?
Ας αναμένουμε το χειρότερο κι ας αγωνιζόμαστε για το καλύτερο. Αυτός ο κόσμος αξίζει τον οίκτο μας..."
Β: "Αλλά ο οίκτος είναι μάταιος"... καλέ μου.

                                                                                                                                    Β.Η

5 σχόλια:

  1. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει αντίσταση μέσα στη Δύση και η εξωτερική αντίσταση προς τη Δύση είναι 100 φορές πιο βάρβαρη από τη Δύση (τζιχάντ, τοπικοί εθνικισμοί). Ίσως όμως έτσι γίνονται τα ιστορικά θαύματα... ΄Η όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, όπως το λες είναι.Ούτε μέσα, ούτε έξω πάμε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ιστορικά θαύματα. Όσα γίνανε στην ιστορία ήτανε αποτέλεσμα προετοιμασιών που βάστηξαν χρόνια, δεκαετίες ακόμα κι αιώνες. Τέτοιο πράμμα δεν υφίσταται σήμερα. Αυτό που λεγότανε επαναστατικό εργατικό κίνημα τέλειωσε με το ναζισμό, το σταλινισμό και το δεύτερο π.π. Τα κινήματα που ήρθανε μετά δεν είχανε ούτε τη μαζικότητα, ούτε τη συνέχεια, ούτε τη δύναμη, ούτε τη σκέψη του επαναστατικού εργατικού κινήματος. Ήτανε κινήματα που καταπιάστηκαν με λεπτομέρειες του στιλ απελευθέρωση της επιθυμίας, ισότητα φύλων, δικαιώματα ομοφυλόφιλων, απελευθέρωση ζώων, και τα παρόμοια. Κι οι μέθοδες που χρησιμοποίησαν ήτανε ανάλογα φτωχές. Φασαριόζικος ακτιβισμός ίσαμε μηδενιστική βία, παιχνίδια εντυπώσεων πιο πολύ παρά ουσίας. Αποτέλεσμα σήμερα να έχει κυριαρχήσει ένα πολύχρωμο τίποτα χωρίς σοβαρή αγωνιστικότητα και το βασικότερο χωρίς στόχο κοινωνικό κι ιστορικό. Πιανόμαστε από θέματα της επικαιρότητας, κάτι το προσφυγικό κάτι ο ρατσισμός ας πούμε, για να λέμε ότι κάτι γίνεται. Οι καιροί είναι εντελώς σκοτεινοί κι ο αγώνας τώρα ξεκινάει. Αγώνας να ξαναδούμε τη ζωή απ' την αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Radical Ann. 300 αγροτικές εξεγέρσεις προηγήθηκαν της Γαλλικής Επανάστασης μέσα στην ίδια χρονιά. Η «προετοιμασία» διήρκησε πάνω από έναν αιώνα (Κροπότκιν, Ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης). Η Ρώσσικη! Αυτή κι αν έχει μακρόχρονη επώαση! Επί 50 χρόνια, αγκιτάτορες-αναρχικοί άγιοι διέτρεχαν την Ιβηρική χερσόνησο, πόλεις και ύπαιθρο, πριν την έκρηξη της Ισπανικής (Μ. Μπούκτσιν). Και κάπου εκεί τελειώνουν όλα. Η Ισπανία ήταν το Κύκνειο Άσμα του παλιού εργατικού επαναστατικού κινήματος.
      Η κατάσταση σήμερα από πλευράς …κενού μπορεί να παραλληλιστεί με την Πτώση του Αρχαίου Κόσμου και το τέλος του Μεσαίωνα. Είμαστε στο τέλος ενός κόσμου. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Το έργο που πρέπει να επιτελεστεί προκαλεί …ζάλη.
      Γι αυτό βάζω την Blondine να λέει: …έχει ξαναγίνει! Αλλά και τον Ζαν Ζακ, να μιλάει για το τέλος του μεγαλείου. Τέλος πάντων, ό,τι είναι μέσα σε πλάγια γράμματα, είναι από ένα σημαντικό κείμενο του Ντεμπόρ, του 1985, για το Μεταναστευτικό Ζήτημα. Το έχω αναρτήσει στον «Πύραυλο των Υπογείων», 15 Ιανουαρίου 2015.

      Διαγραφή
    2. http://pyravlosypogeiwn.blogspot.gr/2015/01/blog-post_15.html :Σημειώσεις για το "Ζήτημα των Μεταναστών"

      Διαγραφή